We willen zo graag weten hoe het zit. En als we het een beetje op orde beginnen te krijgen, dan gooit de harde werkelijkheid roet in het eten.

Het Bijbelboek Job brengt ons verlangen naar waarheid en de onthutsende ervaring van het lijden in beeld. Niet door een theorie te ontwerpen, maar door een verhaal te vertellen.

Het boek Job in vorm vertelt dit verhaal in de beeldcultuur van nu. Een samenwerking van hoogleraar Oude Testament Ellen van Wolde en grafisch kunstenaar Maurice Spithoven. Arjan Broers schreef de begeleidende teksten.

 

Er is geen kern van de zaak

“Wij gaan zo graag op zoek naar de kern van de zaak. Naar de waarheid, naar hoe het eigenlijk zit of waar het uiteindelijk om draait. Dan pas hebben we het gevoel dat we greep krijgen op de dingen, dat er vooruitgang is.

We doen dat door te redeneren, door logisch te denken. Als alles naar beneden valt, dan bestaat er zwaartekracht. Als je zonder jas de herfst in stapt, dan word je ziek. Als je te duur produceert, dan word je product niet verkocht. Als je een probleem hebt, dan is er een oplossing te vinden. Als er een God is, dan is Hij rechtvaardig. Als er lijden is, dan moet daar een reden voor zijn.

 

Als het boek Job al een boodschap heeft, dan is het dat al ons denken van oorzaak en gevolg futiel is. Of op z’n minst dat al ons denken en argumenteren nooit tot uiteindelijke antwoorden zal voeren, omdat ons perspectief zo beperkt is.”

Fragment uit de inleiding.
Het boek Job, verwoord en verbeeld. Uitgeverij Lannoo. ISBN 9020962965, prijs € 19,95.